t f l r
^

Dutch Urban Interior Students Award 2011 Won by Noordhuizen and Kersten

Clever use of three wooden slats in North Carolina, USA

For the fourth consecutive year, Stedelijk Interieur Studenten Award 2011 (Public Space Students Award) Urban Interior organized the Student Award. Sixteen papers were sent in to the jury – consisting of professionals in the field of design, development and management of public space – judged the submissions based on eight criteria. And during the National Public Space Congress in December 2011, the winners were announced. Based on the judgement from the jury 2011 ‘was a good year’. The jury was very pleased with the high quality of entries and about the fun and enthusiastic way which the nominated students gave there presentations.

Stedelijk Interieur Studenten Award 2011
Stedelijk Interieur Studenten Award 2011

The winners, Inge Kersten and Jorrit Noordhuizen, followed the Landscape Architecture program at Wageningen University. They made a plan for the coast of North Carolina and came up with an approach according to the jury “to reduce a large and complex problem, do to the clever use of three wooden slats.  the sand trap structure that the dunes should allow to grow continuesly. “Actually it is a small sand-engine, and although that is not new is the innovative and intelligent way Noordhuizen Kersten have applied it in the landscape. Why this duo won the award? “They chose their own topic and made their own problem analysis, had an eye for the feasibility of their project and transformed a big problem back to a seemingly simple solution,” says the jury.

Noordhuizen and Kersten
Noordhuizen and Kersten

According to Noordhuizen en Kersten is facilitation, of the interaction between human and natural cycles is a prerequisite for a transition to a more sustainable, safer and more attractive environment. Therefore, they designed a wooden structure that serves both human and natural cycles. First, the structure is the foundation necessary for dune growth (natural cycles, winter). On the other hand he may, by folding him in various forms, consistent with the recreational demand in the landscape (human cycles, summer). The accesbility of the scale of the design and the significant landscape effect have build a bridge between man and nature in a ever changing landscape.

Noordhuizen and Kersten
Noordhuizen and Kersten

North Carolina is known for its barrier islands, a ring of islands whose shape and location change daily under the influence of the ocean. In the area is the large-scale urban fabric in continuous conflict with the landscape of the coast, set Noordhuizen and Kersten. The result is that the natural buffers, such as sand dunes, between nature and urban area is almost completely disappeared.

Noordhuizen and Kersten
Noordhuizen and Kersten
Story by: Gabriëlle Voogt 
Source: Architect, Architectenweb, Stedelijk interieur Awards
Photos: Courtesy of Architect

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon Googleplus Pinterest
«
 
»